WELLENS Frederick

 

      Foto Belgian Dead War Register                                                   Foto: Rudy Kenis

 

Burgerlijk:

Geboorte datum: 31-10-1894

Geboorteplaats: Diest

Adres: Diest

Vader: Felix

Moeder: Ba Henriette Louisa

Burgerlijke stand: ongehuwd

Beroep: haarkapper

Grootte: 1m690

Haarkleur: blond

 

Militair:

Indiensttreding: 19-12-1914

Stamnummer: 117/1340

Graad: Sergeant mil 1914

Eenheid: 17e Linieregiment  8e Compagnie mitrailleurs

Datum overlijden: 28-09-1918

Ouderdom: 23 jaar

Oorzaak: verwondingen

Plaats verwonding:

Plaats hospitaal: Proven, Elisabeth hospitaal

Plaats overlijden: Proven, hospitaal Elisabeth de Couthove

Begraafplaats: Westvleteren, Belgisch militaire begraafplaats

       Graf nr 747

 

Na het Duitse lenteoffensief van april 1918 was het tij gekeerd in het voordeel van de geallieerden. De Duitsers waren op het einde van hun krachten en zetten volop in op defensie.

De geallieerden bereidden intussen een groot offensief voor die een einde moest maken aan de oorlog. Tussen Diksmuide en Ieper gingen de Belgen massaal in de aanval en konden snel oprukken.

Op 28 september 1918 startte een grote artillerieaanval in de frontstreek rond Houthulst-Langemark-Poelkapelle- Zonnebeke. In de loop van de voormiddag werd Hooglede-Gits onder vuur genomen. De troepen die daar ingekwartierd waren namen positie in bij het front om de infanterieaanval af te slaan.  Naast deze artillerieaanval was er ook een infanterieaanval tussen Ieper en Diksmuide waarbij de geallieerden konden oprukken tot de heuvelrug van Westrozebeke. De soldaten slaagden er echter niet in om die dag de heuvelrug in te nemen. Die dag werden wel Zonnebeke, Passendale, Langemark, Poelkapelle en Houthulst bevrijd.

                                                             Het verwoeste Zonnebeke

 

Tijdens de « heilige wacht » overlaadden de prachtige patrouilleursgroepen van het 7e (luitenant Verbist) en van het 17e (luitenant Meeus) zich met roem door een lange reeks stoutmoedige en soms roekeloze raids. In den nacht van 28 op 29 october 1917 nam een detachement van 5 pelotons het beruchte kasteel van kilometerpaal 19 stormenderhand in en bemachtigt er een twintigtal gevangenen en materieel. 
Bij den dageraad van 28 september 1918 bevinden het 7e en het 17e zich te op den rechtervleugel van het Belgisch leger, waar zij aansluiten met de Britse troepen. Onstuimig, onweerstaanbaar stormen zij vooruit, wijl zij in hun vaart alles overhoop werpen: van ‘s middags af waren alle doelen bereikt Zonnebeke en Broodseinde .

 

Wellens wordt hierbij zwaargewond en wordt afgevoerd naar het militair ziekenhuis in Proven.

Het neo-classicistische kasteel 't Couthof werd gebouwd als zomerverblijf in 1763 door Jean François de Sales Mazeman. Het was vooral baron Jules Joseph Thimothee Mazeman, die in de 19de eeuw zijn stempel drukte op het domein. Aan de achterzijde van het Couthof, langs de Canadaweg, was in de weide het "Elisabeth Hospitaal Couthove" ondergebracht. Reeds in augustus 1914 had de toenmalige bewoner van kasteel Couthof, Baron Mazeman de Couthove, toelating gegeven om hier een hospitaal voor de Belgische militairen te laten inrichten. Het Belgisch militair hospitaal kwam er op initiatief van burgemeester Van Merris. De baron stelde zelfs zijn 2 auto's ter beschikking om de gewonden aan het station te Poperinge af te halen. Toen vanaf april 1915 het Poperingse O.L.Vrouw Gasthuis en het hospitaal gevestigd in het Kasteel D'Hondt (Château Elisabeth) niet langer veilig waren door de bombardementen op de stad, werd beslist om het burgerhospitaal over te brengen naar 't Couthof. 

 

                                                  Het Kasteel D'Hondt (Château Elisabeth)

                                               De barakken Couthof achter het kasteel 

 

Een reeks grote barakken werd gebouwd op de weide achter het kasteel. Het hospitaal bleef in gebruik van 21 mei 1915 tot 25 november 1918. Vanaf 1917 was dit slechts enkele honderden meters verwijderd van het grote nieuwe spoor dat aangelegd werd van Hopoutre (een nieuwe halte tussen Remy Siding en De Leene) op de spoorweg Poperinge-Hazebrouck. De spoorlijn liep tussen de kastelen Couthof en De Lovie door en sloot bij Proven aan op de lijn Haringe-Boezinge. Ook deze annexe van het Elisabeth hospitaal in Poperinge werd bestuurd door de dames van 'l'aide civile et militaire belge'. Vandaar dat er ook Belgische militairen verpleegd werden, en dat het leger bijgevolg ook verplegers en brancardiers leverde. Eén van het was de Provense onderwijzer Emile Butaye, die later volksvertegenwoordiger voor de Frontpartij zou worden. Van het hospitaal Couthof rest nu enkel één kleine barak in het bos langs de Canadaweg.

 

                 De nog bestaande barak (foto: Decoodt hannelore, Vlaamse Gemeenschap

 

Het domein is nu in handen van de familie d'Udekem d'Acoz. Kasteel Couthof en de onmiddellijke omgeving zijn tot op de dag van vandaag nauwelijks veranderd.

 

Wellens overleed diezelfde dag nog op 28 september 1918.

Op 1 oktber 1918 werd hij begraven op het Belgisch militair kerkhof van Westvleteren.

 

                                                    Militaire begrafenis in Westvleteren

 

                                                                              Foto: Rudy Kenis (2018)

 

Foto: Rudy Kenis