NOIROT Fortinat Pierre

 

Burgerlijk:

Geboorte datum: 03-09-1891

Geboorteplaats: Villers-la-Bonne-Eau

Adres: Diest

Vader: Philippe

Moeder: Renaud Marie Catherine Hortense

Burgerlijke stand:

Beroep:

Grootte:

Haarkleur:

 

Militair:

Indiensttreding: 1912

Stamnummer: 138/375

Graad: Soldaat Tweede Klasse Beroepsvrijwilliger 1912

Eenheid: 2 Battallion Karabiniers Wielrijders

Datum overlijden: 03-11-1918

Ouderdom: 27 jaar

Oorzaak: gesneuveld, kogel in onderbuik

Plaats verwonding:

Plaats hospitaal:

Plaats overlijden: Evergem

Begraafplaats: gemeentelijke begraafplaats Villers le Bonne Eau

     

Wat vooraf ging:

De eervolle vermelding “Reigersvliet” werden aan 2 eenheden toegekend: het 5de regiment Lansiers en het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Dit hadden ze gekregen naar aanleiding van hun wapenfeiten bij de gevechten bij de “Grote Wacht Reigersvliet” en de “Grote Wacht Oud-Stuivekenskerke” in maart 1918. Toen verdedigde de Cavaleriedivisie de sector Oud-Stuivekenskerke: een stuk van 2 km aan de spoorweg, met daarvóór 2 grote wachtposten ten O van de Reigersvliet: in het N Reigersvliet, in het Z Oud-Stuivekenskerke. In de morgen van 6 maart 1918 werden beide grote wachtposten beschoten en daarna aangevallen. Bij Oud-Stuivekenskerke konden de mitrailleurs van de 2de compagnie van het 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders de Duitse aanval breken. De stelling bleef behouden. Bij de Reigersvliet moesten de verdedigers wijken en kwam de stelling grotendeel in Duitse handen. Aangekomen versterking, waaronder 2 pelotons patrouilleurs van de cyclisten (resp. 1 van het 1ste en 2de bataljon), konden de verloren posten heroveren. In de morgen van 18 maart 1918 kwam een nieuwe dubbele aanval. Bij Reigersvliet konden de verdedigers standhouden, een tegenaanval door het 5de regiment Lansiers kon de grote wachtpost ontzetten. Grote Wacht “Oud Stuivekeskerke” werd bezet door de 3de compagnie van het 1ste bataljon Karabiniers-Wielrijders: door de Duitse druk moesten ze wijken. Door de tegenaanval van de 2de compagnie van hetzelfde bataljon werd Oud-Stuivekenskerke heroverd. Het 1ste bataljon Karabiniers-Wielrijders had de eervolle vermelding “Haelen” verkregen na de Slag bij Halen op 12 augustus 1914 en “Wippelghem” (nabij Evergem) voor zijn aandeel in het gevecht op 2 en 3 november 1918.

Voor hun aandeel werd er voor de Carabiniers Wielrijders een monument opgericht te Stuivekenskerke - Reigersvliet.

       Foto: Vlaamse Gemeenschap

 

 

Op 1 november 1918 werden de Duitsers uit Sleidinge verdreven door het 2de Batalion Carabiniers. Men trok verder richting Kruisken, Hulleken, Molenhoek en Oosteeklo. Toch werd Sleidinge op 2 november nog eens gedurende 3 kwartier gebombardeerd. Op 2 november 1918 werd de toren van de kerk van Evergem opgeblazen. Hij viel neer op het orgel, de zijbeuk, het zijaltaar en het dak. De schade was enorm. 

 

 

Op 3 november volgde dan de bevrijding van Evergem en Kluizen, na een regen van granaten op Langerbrugge en het dorp van Evergem.

Het is ook tijdens deze gevechten dat Noirot sneuvelt.

Hij wordt begraven in Evergem op het gemeentelijk kerkhof.

Later werd hij opgegraven en werd zijn lichaam overgebracht naar zijn geboorteplaats Villers le Bonne Eau (nabij Bastogne) waar hij herbegraven werd op de gemeentelijke begraafplaats.

Maak jouw eigen website met JouwWeb