VERLEYSEN Pierre
Burgerlijk:
Geboorte datum: 15-10-1888
Geboorteplaats: Meldert
Adres: Diest
Vader: Benoit
Moeder: Hauwelaert Sylvia
Burgerlijke stand: gehuwd met DECOSTER Pauline Leonia
Beroep:
Grootte:
Haarkleur:
Militair:
Indiensttreding: 01-01-1909
Stamnummer: 125/23968
Graad: Korporaal Vrijwilliger met premie
Eenheid: 1e Jagers tevoet
Datum overlijden: 30-10-1914
Ouderdom: 26 jaar
Oorzaak: Vermist
Plaats verwonding:
Plaats hospitaal:
Plaats overlijden: Ramskapelle
Begraafplaats: Vermist – graf onbekend





Pervijze
Dat waren dan wel de enige punten waar de Belgische linie doorbroken werd. Naast Belgische werden ook Franse koloniale troepen uit Algerië ingezet om Ramskapelle te heroveren. Omstreeks 11 uur begonnen daar lijf-aan-lijf-gevechten die de hele middag en ook ‘s nachts voortgezet zouden worden. Het dorp kon evenwel slechts gedeeltelijk heroverd worden.
Op andere plaatsen meer naar het zuiden werden de Duitsers door de verdedigers in een defensieve stelling gedrongen. De 3de Divisie nam wel 300 Duitsers gevangen, maar erger was het bericht van de Vierde Divisie dat nog slechts 12 van hun 23 kanonnen bruikbaar waren.
Om 20 uur werd de spuisluis opnieuw geopend. Tot 01 uur kon het water geruisloos de sloten en lage weiden innemen. Vóór de spoorberm lag een 2 km breed watertapijt en tot aan Pervijze waren de weilanden uiterst drassig geworden. Dit zou nog grote problemen geven want het water uit de polders kon nu niet meer via de Overlaat van Veurne-Ambacht geloosd worden. Dit kon door de Oude-Veurnevaart en het Kattensas maar ten dele opgelost worden. Later werd via het kanaal van Lo water afgevoerd, maar het bleef beredderen.

Kaart van het front bij Nieuwpoort, gemaakt door generaal Hély d'Oissel, in het zwart de Duitse linies, in het rood de Franse en Belgische.
Die dag sneuvelde Verleysen in Ramskapelle.

Op deze locatie in Ramskapelle werd het oude treinstation omgebouwd tot een verstrekte Observatiepost en Mitrailleurpost van het Belgische leger. Hier had men een uitstekend zicht op het inundatiegebied. De spoorweg is nu een fietsroute. Foto Rudy Kenis
Verleysen Pierre was geboren in Meldert maar woonde met zijn vrouw Decoster Pauline in de Bruidstraat 34 in Diest.
Er is heel wat zoekwerkgedaan naar de plaats waar hij begraven werd.
Nochtans is er een schrijven van 2 december 1919 dat er een overlijdensakte is waarin de plaats van begraven vermeldt staat.
In een brief van 27 maart 1920 wordt aan de weduwe Verleysen gevraagd waarom ze zeker weet dat haar man in Ramskapelle is omgekomen.
Ze geeft in haar brief van 6 april 1920 de inlichtingen over het bewijs van het overlijden van haar man.
Op 22 mei 1920 worden er meer inlichtingen gevraagd aan mhr Van Dyck, van Herenthout, over de plaats van het graf. Hij ontkent echter dat hij iets weet.
Het Ministerie van Landsverdediging zegt in een brief van 6 september 1920 dat ze een plan hebben dat ongeveer de plaats van het graf zou weergeven. Ze vragen of het graf reeds is teruggevonden.
In een brief van 12 september 1920 aan Taessens Louis, St.-Jansveld, Diest wordt er gevraagd naar de plaats van overlijden en begraafplaats.
In een brief van 12 september 1920 aan Willems, Stationstraat, Diest wordt er gevraagd naar de plaats van overlijden en begraafplaats.
Willems antwoord dat Leysens om het leven is gekomen maar kan geen verdere inlichtingen geven.
In een brief 8 augustus 1921 van het onderzoeksteam aan weduwe Verleysen wordt gevraagd duidelijke tekens voor identificatie.
Weduwe Leysens zendt op 13 september 1921 een plan en geeft vage inlichtingen.
Op 22 september geeft ze nog meer informatie.
Echter op 11 april 1922 laat het onderzoeksteam weten dat er nog steeds geen resultaten zijn.
Op 5 februari 1923 wordt door de rechtbank van Leuven de overlijdensakte afgeleverd aan de bevolkingsdienst van Diest.
Op 24 maart 1924 verklaart het onderzoeksteam dat het graf van Verleysen onvindbaar is...
Misschien is hij een van de vele militairen die op het Belgisch militair kerkhof in Ramskapelle begraven liggen als onbekend...
Belgisch militaire begraafplaats in Ramskapelle (foto Rudy Kenis)
Graf van een onbekend soldaat in Ramskapelle (foto Rudy Kenis)