BRUYNINCKX Henri

 

Burgerlijk:

Geboorte datum: 17-06-1891

Geboorteplaats: Diest

Adres: Brussel

Vader: Bernard Cesar

Moeder: Vandenwyngaerd Babara Victoria

Burgerlijke stand: ongehuwd

Beroep:

Grootte:

Haarkleur:

 

Militair:

Indiensttreding: 01-01-1914

Stamnummer: 114/23696

Graad: Korporaal Beroepsvrijwilliger

Eenheid: 14e Linie Regiment

Datum overlijden: 06-08-1914

Ouderdom: 23 jaar

Oorzaak: Vermist

Plaats verwonding:

Plaats hospitaal:

Plaats overlijden: Fléron

Begraafplaats: Vermist graf onbekend

 

Op 4 augustus viel Duitsland België binnen zonder formele oorlogsverklaring.

En terwijl de Belgische legertop ruzie maakte over de verdediging van Luik, naderden 34.000 Duitsers onder leiding van generaal Von Emmich met 125 stukken geschut de forten rond Luik.

 

                                                                     Het fort van Fléron

 

Op 5 augustus nemen Duitse troepen 's nachts de stad Luik onder vuur maar kunnen de buitenste stadsring met zijn 12 machtige forten die de stad beschermen niet innemen.

's Nachts begon de werkelijke slag om Luik.

De volgende dag kwamen ook Franse legers te hulp.

Twee vertegenwoordigers van het Duitse leger trokken naar Luik om de overgave te eisen. Deze eis werd door de Belgen direct van de hand gewezen waarna de Duitsers de staat van beleg afkondigden. 
Dit beleg begon met een aanval op de vier meest oostelijke forten van Luik. De aanval werd afgeslagen. Het Duitse veldgeschut dat voor deze aanval werd gebruikt, was te licht om door te dringen in de Belgische forten.

In de avond werd begonnen met de beschieting van fort Fléron en later op de avond werden ook de forten Chaudfontaine, Embourg en Boncelles onder vuur genomen.

 

 

Op 6 Augustus omstreeks 03.00 uur in de ochtend deed de Duitse infanterie een stormaanval op de ruimten tussen het fort Boncelles en de Ourthe. 
In gesloten gelederen rukte, gedurende vijf uur,golf na golf op; zij werden echter door het hevige geschutvuur vernietigd. Overlevenden vielen ten prooi aan de moordende Belgische mitrailleurs. 
Ook het centrum aan de oostelijke zijde bij fort Fléron werd aangevallen. De Duitse veertiende brigade, nu onder leiding van een officier van de Generale Staf, de later zo bekend geworden Ludendorff, viel de ruimte tussen fort Evegnée en fort Fléron aan.

De eigenlijke stormaanval op fort Fléron werd om 08.00 uur gestaakt. 
In de loop van de ochtend gaf generaal Leman het Belgische derde leger opdracht zich terug te trekken uit Luik in de richting van Namen en Brussel.

 7 Augustus:

Na de aanval van een Zeppelin begon de beschieting van Luik die vooraf zou gaan aan de stormaanval van de veertiende brigade. 
Ludendorff had besloten, na tevergeefs te hebben gewacht op berichten van andere brigades, alleen met de veertiende brigade Luik binnen te trekken. La Chartreuse werd eerst ingenomen waarna men via de twee nog in tact zijnde bruggen het centrum van Luik binnentrok. 

Bij het vallen van de avond waren nog drie Duitse brigades door de fortenring gebroken die zich bij de veertiende brigade voegden. Een van deze brigades was de aanval begonnen op de rechter maasoever om zo via Herstal Luik binnen te trekken.

 

 

                                                             Duitse officieren lunchen in Luik

 

8 Augustus:

Toen Ludendorff rapport uitbracht bleek dat nog geen enkel fort van Luik was gevallen.

De Duitsers konden niet verder als de forten niet waren veroverd.

Verschillende aanvallen op de forten werden uitgevoerd maar niets leek te helpen. Ook het gebruikte geschut worp geen vruchten af tegen het beton van de forten. 

 Na op acht augustus toch fort Barchon te hebben veroverd werd een pauze van enkele dagen ingelast om het zware geschut naar Luik te krijgen.

Hiervoor hadden de Duitsers de Oostenrijkse Skoda 305 mm en de Dikke Bertha 420mm van Krupp klaar staan. Dit zeer zware geschut werd hier voor de eerste keer ingezet en was bij de geallieerden toen nog onbekend. 

 

                                                               De Dikke Bertha 420 mm

 

In het War Dead Register staat dat Henri Bruyninckx gekwetst werd op 6, 7 of 8 augustus.

In een getuigenattest staat dat hij gekwetst werd in de omgeving van Fort Fléront.

Verder is er niks meer van hem geweten, niet of hij overleden is of waar hij begraven werd.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb