CLERCKX Alphonse

 

Foto: DianaTiteca

 

 

Burgerlijk:

Geboorte datum: 08-11-1892

Geboorteplaats: Schaffen

Adres: Diest

Vader:

Moeder: Clerx Maria Agnes

Burgerlijke stand: ongehuwd

Beroep:

Grootte:

Haarkleur:

 

Militair:

Indiensttreding: 01-01-1912

Stamnummer: 11/59510

Graad: Soldaat Tweede Klasse mil 1912

Eenheid: 11e Linieregiment  4/3

Datum overlijden: 13-09-1914

Ouderdom: 21 jaar

Oorzaak: gesneuveld

Plaats verwonding:

Plaats hospitaal:

Plaats overlijden: Keerbergen

Begraafplaats: Veltem-Beisem Belgisch Militaire Begraafplaats

      Graf  nr 278

 

Na de mobilisatie vertrok het 11e Linieregiment op 1 augustus 1914 vanuit Hasselt naar Luik.

 In de nacht van 5 op 6 augustus vielen de Duitsers hun kantonnement aan. Het regiment bood felle weerstand. Maar om 05.00 's morgens moesten ze zich toch gewonnen geven. Ze trokken terug naar Bellaire en Jupille en uiteindelijk moesten ze op bevel naar Ans gaan.

Het regiment trok met de hele 3e Legerdivisie, waar het 11e Linieregiment deel van uitmaakte, via Hannuit terug op de Gete. Tot 18 augustus heerste daar een relatieve rust.

Omdat de Duitse opmars de Belgische verbindingslijnen bedreigde moesten de posities aangepast worden: op 19 augustus waren ze op de linkeroever van de Dijle en op 20 augustus zelfs al in de buurt van de Antwerpse fortengordel. Vanaf 21 augustus rukten de Duitsers vooral op naar het zuiden. Ze lieten Antwerpen ongemoeid. Wanneer het Belgisch leger uit Antwerpen brak om de Duitse flank aan te vallen (de eerste uitval uit Antwerpen) bleef de 3e Legerdivisie (en dus ook het 11e Linie) in reserve.

Op 10 september (de tweede uitval uit Antwerpen) bezette het 11e Linieregiment de noordelijke oever van de Dijle (in de buurt van de brug van Hansburg, Keerbergen). Ze beschermden er de troepen die op de zuidelijke oever Haacht aanvielen. Rond 18.45 kwam de brug onder zwaar Duits artillerievuur te liggen. Tegelijk deden de Duitse versterkingen de aanval op Haacht verzwakken. Het 11e Linie moest de brug oversteken en ten aanval trekken. De Duitsers sloegen op de vlucht en het Haacht werd ingenomen.

 

                                                   De 2e uitval tussen 9 en 13 september 1914

 

Het regiment bracht er de nacht door. 's Anderendaags bleef het 1e Bataljon  in reserve terwijl het 2e en het 3e Bataljon (met Clerx)  Wespelaar aanvielen. Ze slaagden na een felle strijd.

Op 12 september zetten de Duitsers rond 13.00 een tegenaanval in. Het 1e Bataljon werd inderhaast overgebracht naar Wespelaar-station om de Duitse aanval te stoppen. Ondanks het bevel terug te trekken bleef de bataljonscommandant nog stand houden tot 16.30.

De daaropvolgende terugtocht verliep ordelijk maar kostte toch zware verliezen. Het 11e Linie hergroepeerde zich dan in Keerbergen. 's Anderendaags (13 september) trok het 11e Linie weer voorwaarts om de soldaten van het bruggenhoofd af te lossen. Om 11.30 vielen de Duitsers krachtig aan. Het bruggenhoofd aan Hansbrug moest opgegeven worden. De brug zelf werd vernietigd en het 11e Linie trok zich terug naar Antwerpen.

 

                                                                  De Hansbrug te Keerbergen

 

Het is tijdens deze aktie op 13 september dat Alphonse Clerx aan zijn verwondingen overleed, die hij opliep tijdens die dag.

Ondanks dat hij in Keerbergen overleed werd nog diezelfde dag begraven in Wespelaar in kist nr. 12 graf nr. 2427.

Zijn lichaam werd terug opgegraven op 29 september 1922 en herbegraven op de Belgische militaire begraafplaats van Veltem-Beisem in graf nr. 368 en later graf nr. 278.