SANNEN Jean François

 

Burgerlijk:

Geboorte datum: 09-12-1892

Geboorteplaats: Diest

Adres: Diest

Vader: Augustijn

Moeder: Verbeeck Françoise

Burgerlijke stand: ongehuwd

Beroep:

Grootte:

Haarkleur:

 

Militair:

Indiensttreding: 01-01-1912

Stamnummer: 150/8599

Graad: Soldaat Tweede Klasse mil 1912 ruiter

Eenheid: 2e Grenadiers

Datum overlijden: 20-10-1918

Ouderdom: 25 jaar

Oorzaak: gesneuveld

Plaats verwonding: Maldegem

Plaats hospitaal: Sint Janshospitaal, Brugge

Plaats overlijden: Sint Janshospitaal, Brugge

Begraafplaats: Steenbrugge Belgische Militaire Begraafplaats.

      Graf nr 385

 

Op 28 augustus 1918 start het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Het Duitse front wordt doorbroken op 14 en 15 september 1918. De Duitsers trekken zich terug op de Leie en het Schipdonkkanaal.

Op zaterdag 19 oktober 1918 bereiken de Belgen Oedelem. De Belgische cavaleriedivisie onder bevel van generaal Lemercier ondervindt een sterke weerstand ten zuiden van Oedelem. De 2de Belgische Divisie richt zijn aanvallen ten noorden van Oedelem, terwijl in het zuiden het 34ste Franse legerkorps opereert. De noordelijke colonne bestaat uit een gevechtsgroep cavalerie onder leiding van Kolonel Jooris, die tevens commandant is van het 1ste Regiment Gidsen; de voorhoede bestaat uit een tweede groep van de 1ste Gidsen onder bevel van majoor Victor Van Strydonck.

 

 

                                        Cavaleristen en Gidsen trekken samen op.

 

Op 19 oktober 1918 trekt de voorhoede Oedelem binnen onder vuur van de Duitsers. Zij trekken verder naar Maldegem, waar zij tot taak hebben de Duitse weerstand op het Vossenhol en op Burkel uit te schakelen. Het 3de en 4de eskadron van de 1ste Gidsen, voorafgegaan door twee mitrailleursvoertuigen en met vier ruiters naast elkaar, krijgen rond vijf uur het bevel van generaal Buffin, overgedragen door commandant Selliers de Moranville, om over de weg naar Maldegem aan te vallen en de Duitse stellingen stormenderhand in te nemen.

 

Op order van kapitein-commandant Francis de Meeus, en gesteund door majoor van Strydonck, wordt een Belgische charge uitgevoerd op de Duitse linie. De charge met getrokken sabel was overmoedig. Achttien cavaleristen sneuvelen, onder hen adjudant Guy van der Cruycen. Kapitein-commandant Francis de Meeus, aan het hoofd van de ruiterij, wordt getroffen. De chauffeur van een van de mitrailleursvoertuigen, wordt eveneens door een kogel dodelijk getroffen.

Onder het verdere bevel van majoor van Strydonk, die zich tijdens de charge heeft kunnen los wrikken vanonder zijn gevallen paard, vordert het 3de eskadron ten noorden van de weg, het 4de ten zuiden. De Duitse weerstand ter hoogte van Burkel wordt tenslotte doorbroken en wordt overwonnen. De Duitsers trekken zich terug op het Vossenhol dichter bij het centrum van Maldegem. Het Tweede Gidsen Regiment neemt de volgende dag het hoofd van de Brigade over van het 1ste Gidsen Regiment. Het regiment valt op een sterke weerstand van de vijand te Maldegem, die echter door een bliksemactie wordt gebroken.

 

Het Gentse 1ste Linieregiment zal ten slotte Maldegem bereiken op 20 oktober 1918 in de vroege morgen. Rond de brug aan de Speyestraat sneuvelen nog vijf Belgische soldaten. De terugtrekkende Duitsers blazen de brug over de Ede bij de Markt op. Diezelfde namiddag starten de bombardementen op Maldegem vanachter het Schipdonkkanaal te Balgerhoeke. De gevechten rond het kanaal zullen nog duren tot 2 november 1918. Te Maldegem sneuvelen 88 Belgische soldaten. Het merendeel ligt begraven op het Maldegemse soldatenkerkhof.

Sannen geraakt hier op het slagveld zwaargewond en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis Sint Janhospitaal (nu Oud Sint Janhospitaal) in Brugge waar hij overlijdt op 20 oktober 1918.

 

 

Hij wordt begraven op de stedelijke begraafplaats van Brugge.

 

Brugge: graven van Belgische soldaten die zijn omgekomen tijdens het laatste offensief in 1918.

 

Later werd hij herbegraven op hetzelfde kerkhof maar in een speciale afdeling van het Belgisch militaire begraafplaats 

 

                                        Belgische militaire begraafplaats Steenbrugge

Foto:  Nikki VAN KERCKHOVEN, Peter WILLEMS