VETS Joseph François

 

                                                         Doodsprentje via Atheneum Diest

 

Burgerlijk:

Geboorte datum: 09-08-1891

Geboorteplaats: Diest

Adres: Diest

Vader: Evrard Joseph

Moeder: Bergen Maria Henrietta

Burgerlijke stand: ongehuwd

Beroep: beenhouwer

Grootte:

Haarkleur:

 

Militair:

Indiensttreding: 01-01-1911

Stamnummer: 111/58544

Graad: Soldaat Tweede Klasse mil 1911

Eenheid: 11e Linie Regiment

Datum overlijden: 05-08-1914

Ouderdom: 22 jaar

Oorzaak: gesneuveld

Plaats verwonding:  

Plaats hospitaal:

Plaats overlijden: Herstal

Begraafplaats: Rhees gemeentelijke begraafplaats militair ereperk.

     Graf: massagraf

 

De Duitsers vallen België binnen op 4 augustus 1914 en beginnen met de aanval op de forten rond Luik.

Vanaf 4 augustus om 6 uur gaf Generaal  Leman de opdracht om de rechteroever van de Maas te verkennen. De 2e Lansiers steken de brug over de Maas over en gaan verder naar het plateau van Herve. Vanaf 8 uur stopt de eenheid zijn optocht drie kilometer van Herve. De rijder Fonck wordt op verkenning gestuurd en ontdekt een groep Duitse wielrijders. Hij schoot er een neer met zijn geweer maar dan werd zijn paard neergeschoten door Duitse fietsers. Fonck verzet zich maar is omringd door de Duitsers en met een schot belandt hij in een greppel. Hij is de eerste Belg gedood in de Eerste Wereldoorlog.

De andere Lanciers volgen de Duitse opmars en informeren het district van generaal Leman door middel van berichten met duiven.

 

De doorgang over de Maas bij  Lixhe zal de Duitsers toestaan ​​om de forten van Luik te omzeilen ten noorden. In tegenstelling tot de plannen van Brialmont, was er geen fort gebouwd om de doorwaadbare plaats van Lixhe te verdedigen.

Ook op 5 augustus wordt er zwaar slag geleverd maar de Duitsers vorderen niet echt.

Op 5 augustus om 5u30 komt een Duits parlementslid naar een Belgische buitenpost op weg naar Fléron. Hij wordt geblinddoekt naar Fort Fléron geleid en vervolgens naar het hoofdkantoor in de Rue Sainte-Foi gebracht. Hij presenteert het ultimatum en verklaart tot 13 uur op het antwoord te wachten. In geval van weigering wordt de stad gebombardeerd door zeppelins.

Er vond er een uitwisseling van telegrammen plaats tussen Luik en Brussel en het antwoord aan de Rue Sainte-Foi luidde als volgt: "Verbroken diplomatieke betrekkingen. Ga door met operaties: 15e gemengde brigade krijgt opdracht om je te versterken.

Generaal Leman weigert daarom om aan dit verzoek gevolg te geven en de parlementariër wordt in de Duitse taal gebriefd. Nauwelijks had hij zijn posities bereikt, of het fort van Fléron begon de troepen van de 14e Duitse Brigade onder vuur te nemen.

Ook tijdens de nacht van 5 op 6 augustus wordt er heftig gevochten en wordt het 11e Linie verrast terwijl ze in een veld naast her kerhof van Herstal aan het uitrusten waren. Er volgt daar dan ook een man tegen man gevecht waarbij er aan beide zijden vele slachtoffers vallen.

 

 

Hier sneuvelen ook Kolonel Dusart en soldaat Vets.

Ook zijn dorpsgenoot Moestermans sneuvelt samen met hem.

Vermits de strijd rond de forten van Luik nog enkele dagen fel wordt uitgevochten worden de Belgische soldaten door burgers en Duitsers in allerijl begraven in Herstal.

Na  de nacht van 5 op 6 augustus, brengen de inwoners de gewonde Duitsers en Belgen naar het klooster; de doden worden begraven, 11 foto's worden tentoongesteld in Ieper. Op de begraafplaats Rhees in Herstal herdenkt een stèle achter het Belgische oorlogsmonument de Duitse soldaten.

Op 8 augustus 1914 worden de militairen begraven in twee massagraven.

Alle doden - Duitsers en Belgen - worden gefotografeerd voor latere identificatie.

 

                                                                 De begraafplaats in Rhees

Aan het massagraf is een monument opgericht ter nagedachtenis van de 170 gesneuvelden.

Hun namen staan vermeldt op de achterzijde.

 

Een jaar na de feiten op 6 augustus 1915,  hebben de Duitsers een herdenking op de begraafplaats van Rhees