VANDENDRIES Augustinus

 

Burgerlijk:

Geboorte datum: 27-08-1888

Geboorteplaats: Waanrode

Adres: Diest

Vader: Severin

Moeder: Beelen Maria Louisa

Burgerlijke stand: gehuwd met DEGEEST Maria Elisabeth in Kersbeek- Missekom

Beroep:

Grootte:

Haarkleur:

 

Militair:

Indiensttreding: 01-01-1908

Stamnummer: 126/50233

Graad: Korporaal mil 1908

Eenheid: 2e Jagers te Voet 1/2    2e Compagnie

Datum overlijden: 04-11-1918

Ouderdom: 30 jaar

Oorzaak: verwondingen door obusscherven

Plaats verwonding:

Plaats hospitaal: P.C.A. Waarschoot (Poste Chirurgical Avancé)

Plaats overlijden: Waarschoot P.C.A.

Begraafplaats: Steenbrugge Belgisch Militaire Begraafplaats.

       Graf nr 514

 

Bij het bevrijdingsoffensief van eind september 1918 werd het 2e Jagers op het defensief front: Nieuwpoort-Pervijze gehandhaafd

De 14n October 1918 neemt het 2e Jagers het offensief, het dringt Oostende binnen en bevrijdt de kust. Te Ronsele, op het afleidingskanaal der Leie vervoegt het zich bij het 5e Jagers te voet. De twee regimenten pogen te vergeefs het kanaal over te steken. Begin November hernemen zij hun zegevierenden opmars naar het kanaal Gent-Terneuzen: het 2e Jagers bereikt het, te Ertvelde, na een gevecht te hebben geleverd; het 5e, te Landerbrudde, zonder tegenstand te hebben ontmoet.

 

In oktober van 1918 kwam het einde van de Groote Oorlog in zicht. De aftocht van het Duitse leger werd ingezet. Op de weg tussen Gent en Brugge passeerde door Maldegem de ene volgeladen wagen na de andere. De Duitsers pakten bij hun aftocht nog wat ze konden krijgen en namen nog heel wat vee mee.

Maldegem, Adegem en Middelburg waren 'te veroveren gebied' voor de geallieerden. Het Belgische leger voerde een charge uit op de Duitse troepen bij het gehucht Burkel. De Slag bij Burkel blijft in de herinnering als de laatste charge met paarden. 

 

In deze schuur lagen de gesneuvelden van de Slag om Burkel die daar op 19 oktober 1918 uitgevochten werd. (Privé collectie Christiana Roets)

 

Op 20 oktober 1918 kwamen de eerste Belgische soldaten aan in het centrum van Maldegem. Ze zaten de wegvluchtende Duitsers op de hielen, maar de Duitse troepen gaven Maldegem niet zomaar prijs. De gemeente werd nog enkele weken beschoten en gebombardeerd. Pas in november werd Maldegem definitief bevrijd.

De nadagen van de oorlog heeft Waarschoot relatief goed doorgekomen. Er werden veel kanonnen opgesteld in het centrum van Waarschoot, maar deze stonden vooral gericht op Zomergem, waar wel nog hevig gevochten werd. Waarschoot vervulde vooral een ondersteunende functie, vluchtelingen uit het oosten van het land werden in huis genomen en verzorgd. Ook gewonde Belgische soldaten werden verzorgd. Vooral de Waarschootse kloosterzusters speelden hier een grote rol. 

 

 

Vanderdries werd dodelijk gewond door obusscherven op 4 november 1918 te Waarschoot net één week voor het einde van de oorlog.

Waarschijnlijk wordt hij nog naar het klooster gebracht dat even dienst deed als veldhospitaal waar hij nog diezelfde dag overleed.

Op 6 november 1918 wordt hij begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Waarschoot.

Opmerkelijk is nog dat Koningin Elisabeth op 4 november, de dag dat Vandendries stierf, het klooster en de ziekenboeg heeft bezocht!

 

Op 13 maart 1924 wordt Vandendries opgegegraven en overgebracht naar het Belgisch militair ereperk van het kerkhof van Steenbrugge (Brugge).

 

 

In een brief van 9 april 1924 wordt aan de weduwe Vandendries, wonende te Waanrode, medegedeeld waar haar man is overleden en begraven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb